BlogIdőszaki és állandó kiállítások

Virtuális kiállítás

Kedves Olvasók, Látogatók! Azok számára, akik inkább kényelmes, puha karosszékükben ülve, kedvenc teájukat kortyolva szeretnének kiállításra “menni”, kellemes és tartalmas időtöltést kínál a Kecskeméti Katona József Múzeumban elérhető virtuális kiállítás.

Kecskeméti Katona József Múzeum története:

1898-ban Kecskemét város közgyűlése határozatot hozott a városi múzeum és könyvtár létrehozásáról. A városi múzeum gyűjteménye a városháza épületében kapott helyet, és dr. Szilády Károly főlevéltárnokot bízták meg az új intézmények ügyeinek intézésével. A múzeumban ekkor régészeti, néprajzi, majd 1904-től kezdve képzőművészeti gyűjtemény is volt. A múzeum 1923-ban költözött a két oldalszárnnyal kibővített nyári kaszinóba. Az 1875 táján épült nyári kaszinót László Károly tervezte. A múzeum kapuja 1924-ben nyílt meg a nagyközönség előtt.

A magyar drámairodalom nagy alakjáról, Katona Józsefről elnevezett intézményben jelenleg régészeti, történeti és néprajzi gyűjtemény található. A közel százezer tárgyat tartalmazó régészeti gyűjteményen belül jelentős a bronzkori leletanyag, kiemelkedő jelentőségű az avar és a honfoglalás kori emlékanyag, valamint itt találhatók a világszerte jól ismert kunbábonyi avar fejedelmi kincsek is.

A jelentős számú néprajzi gyűjtemény a Kecskemét környéki pásztorélet, mezőgazdaság, mesterségek és életmód tárgyi emlékanyagát tartalmazza. A történeti gyűjteményben főként 19–20. századi dokumentumok, fotók és tárgyi emlékek találhatók.

A múzeum honlapján a következő 4 virtuális kiállítás érhető el:
  • A szabadságharcos Kecskemét;
  • Paprikamalmok Bátyán;
  • “Vigyázat, csalok!” -Rodolfo virtuális kiállítás;
  • X. kortárs keresztény ikonográfiai biennálé;

A virtuális kiállításokat a Múzeum honlapján >>ITT<< lehet megnyitni.

kiemelt kép és cikk forrása: KKJM

Kellemes kikapcsolódást, tartalmas időtöltést kíván a Kecskeméti Katona József Múzeum virtuális kiállításán a

MMKartdesign csapata